Over Niek en Vinoniek.


 

Vinoniek is de naam van een multimediaal wijnplatform, en is het geesteskind van Niek Beute. Als sommelier heeft hij aan de absolute top gewerkt in zijn vakgebied, maar zijn passie reikt verder. Wijn is een beleving, en heeft als kunstvorm een veel kleiner publiek dan het verdient. Niek ambieert een wijnwereld te scheppen, waar een ieder die een passie heeft voor de nectar van de goden, in kan binnenwandelen.

Hij wil in deze wereld mensen aan de hand nemen om het verhaal achter de wijn te kunnen laten beleven in al zijn facetten. Wijn proeven doe je met je tong en neus, maar om wijn te beleven leert Vinoniek je gebruik te maken van al je zintuigen. Sfeerbeelden en diepe herinneringen worden aangesproken om jouw unieke reis door de wijnwereld van Niek compleet te maken.

Vinoniek is het voertuig waarmee hij eenieder die instapt, direct meeneemt op een reis door verschillende gevoelslagen die elke wijn te vertellen heeft. Gebruikmakend van zijn ruime schat aan kennis en ervaring, en een neus voor smaakvol culinair genieten, weet hij iedereen mee te nemen naar het hart van de passie voor wijn. Hieronder is een kleine samenvatting te vinden van de bijzondere plekken waar Niek zijn know how heeft vervolmaakt, en de samenwerkingen die hem geinspireerd hebben.

 

 • Niek begon op zijn 15e in de HORECA
   
 • Hij volgde de Middelbare hotelschool in Zwolle
   
 • Op zijn 18e zag hij de eerste Michelinster komen, bij restaurant De Roggebot In Kampen (bestaat niet meer)
   
 • Niek liep stage bij de Librije (toen nog  2 sterren), en volgde een 2e stage bij Vermeer in Amsterdam (1 ster, toen nog met Pascal Jalhay als chef)
   
 • Hij werkte 3 maanden bij restaurant De Kas in Amsterdam (omdat Vossius nog niet klaar was)
   
 • Daarna werkte hij 1.5 jaar bij Vossius, het meest beruchtte en prestigieuze restaurant project dat nederland ooit had gezien, (nu gesloten) onder leiding van Robert Kranenborg (nu tv chef) en zijn grote leermeester in  het gastheerschap, John Vinke (helaas overleden) Een van de hefstigste tijden ooit, 6 dagen in de week van s’ochtens vroeg te s’avonds laat buffelen!
   
 • Hierna werd hij door de heren Kranenborg en Vinke naar Frankrijk gestuurd. Daar werkte hij bijna een jaar bij Georges Blanc, 3 sterren in de bourgogne (in de bediening). Taal en de cultuur geleerd, en tevens weer belachelijk hard gewerkt. Daar is Niek’s liefde voor wijn gestart, met 4 sommeliers in dienst en 130.000 flessen in de kelder is dat bijna onvermijdelijk.
   
 • In parijs begon hij als sommelier, bij een voormalig 2 sterren zaak genaamd  Amphycles, en is hier een jaar gebleven.
   
 • Vervolgens werkte hij nog een jaar als sommelier bij Guy Savoy, een drie sterrenzaak in Parijs. Hij had hier de meest bizarre tijd ooit. Afzichtelijk hard werken, onder een medogeloos regime en een ongenaakbare werkdruk. Maar hij had er alles voor over om al deze ongelooflijke wijnen in handen te mogen houden en te mogen leren kennen. Flessen die nooit het land zullen verlaten en voor een Nederlander normaliter onvindbaar zijn. Eeuwenoude flessen, en de meest bijzondere flesmaten. Alles lag daar en werd daar verkocht.
   
 • In deze Franse periode bracht hij alle vrije dagen en uurtjes op proeverijen en in wijnboeken door. Hij zocht alle uithoeken van het land op, en doorgrondde iedere wijncultuur.
   
 • Terug in Nerderland gekomen ging hij als sommelier bij Vermeer aan de slag.
   
 • Binnen een jaar behaalde hij zijn Vinologenopleiding.
   
 • Gault Millau verkoos hem tot meest talentvolle gastheer van Nederland
   
 • Na twee jaar werd hij naast sommelier ook assistent maitre d’hotel.
   
 • De hieropvolgende vier jaar was hij Maitre d’hotel/sommelier van Vermeer
   
 • Na 7,5 jaar verliet hij Vermeer om zijn bedrijf Vinoniek te starten
   
 • Vanuit Vinoniek creerde Niek Liquid-art, het eerste multimedia wijnbelevingsplatform van nederland. (meer info over Liquid-art onderaan de pagina)De Liquid-art ‘champagne’ was de aftrap. Dit was een groot tweedaags media event in het scheepvaartmuseum, en was volledig uitverkocht, met ruim 400 bezoekers.
   
 • Hier bleef het niet bij, Vinoniek werd collumnist voor zowel, Perswijn als Winelife, en schreef voor importeurs en wijnwinkels. Vinoniek verzorgt naast de Liquid-art evenenementen, masterclasses, lezingen, proeverijen en presentaties bij events.
   
 • In 2013 werd Niek zowel Nederlands als Europees champagne ambassadeur, de hoogste status in champagne titels.
   
 • In 2015 begon Vinoniek een youtube kanaal, en werd daarmee de eerste Nederlandse wijnvlogger.
   
 • Met gepassioneerde collega sommeliers voorziet Niek bij Wijncafe De Klepel te Amsterdam regelmatig bezoekers niet alleen van de heerlijkste wijnen, ook kan men hier in een bourgondische ambiance proeven van zijn uitgebreide kennis.

 

Liquid-art
Wijn, een liquid art in zoveel soorten, maten, geuren, kleuren... We drinken het in grote mate, genieten er de ene keer (nog) meer van dan de andere. Maar waar je misschien niet altijd bij stil staat; in wijn kun je jezelf ontmoeten. Wat roert je, wat kom je tegen?

Welke herinnering of welke emotie roept het bij je op?

Wijn is een gebotteld gedicht. Een kunstvorm.

Als we de kunst van wijn nu eens heel anders bekijken? Liquid Art gaat over het tonen alle facetten van een van de grootste (en oudste!) kunstvormen ter wereld; wijn, wijn, wijn!
Bij Liquid Art drink je wijn niet, daar belééf je wijn.

"Stel je eens voor dat je een platform hebt, waarop we wijnen naar een hoger plan tillen, zonder dat het hoogdrempelig wordt.

Een platform waar we evenementen organiseren, rondreizende tentoonstellingen kunnen aanbieden, masterclasses geven, zodat we het bijzondere verhaal van iedere fles kunnen laten beléven, voor iedereen die nieuwsgierig is.Niek nodigt iedereen van harte uit Liquid Art te komen bezoeken en met hem samen in de wereld van wijn te stappen zoals je dat nog nooit gedaan hebt."

Voor meer info ga je naar www.liquid-art.nl
Of ga naar de online presentatie: https://sway.com/eIRbWisYHo8jI0Km

Liquid art is een initiatief van Vinoniek

 

 

december 16, 2013